- nært, nemt og nu!

Her er en række spørgsmål og svar i forbindelse med digitalt TV.
Vi håber du finder dem nyttige.

1. Hvad er mit kabelnetnummer / netværks ID?
Når du tænder din digital boks til Digitalt kabel-tv første gang, skal du fortælle den, hvor du bor. I menuen "Konfiguration af netværk" skal du indtaste det kabelnetnummer / netværksnummer, der gælder der, hvor du bor.

Kabelnetnummer / netværksnummer
for Odder Antenneforening:
Netværks ID = (00)100

 

2. Hvordan får jeg digitalt kabel-tv?
Som udgangspunkt er alle Odder Antenneforenings TV kanaler digitale, og kan modtages direkte på et nyere TV
Ønsker du at se digitalt Tv på et ældre analog TV er det muligt hvis du lejer eller køber en digital Yousee boks. Henvend dig på Odder Antenneforenings kontor. 

 

3. Kan jeg tilslutte flere tv til en digital boks?
Det kan du godt, men begge fjernsyn vil vise samme kanal. Benyt begge scartudgange. Der er to scartudgange på YouSee's digital boks, så du kan tilslutte et tv i hvert stik. Men bruger du et scartkabel på f.eks. 20 m, så vil billedkvaliteten være faldende. Benyt scartadapter fra scart til phonostik
Sæt en scartadapter fra scart til phonostik, og før tre phonokabler videre.

Benyt en HDMI split-boks
Tilslut en HDMI split-boks til Yousee boksens HDMI udgang, her tilkobles et antal TV. Denne form for opsplitning af Tv-signalet bevirker, som ved brug af Scartudgange, at alle TV viser samme kanal.

 

4. Hvordan bestiller jeg en anden tv-pakke?
Send dit ønske om pakkeskifte på en mail til Odder Antenneforening eller henvend dig på vores kontor.
Pakkeskift kan udføres med et varsel på løbende måned + 1 måned, og et ændringsgebyr jf. vores takstblad.

 

5. Kan jeg abonnere på en enkelt digital tv-kanal?
Næsten, for med køb af ekstrakanaler kan du sammensætte din helt egen programpakke, som består af mange valgfrie kanaler fra Yousee.
Dette er en mulighed hvis du minimum har grundpakken fra Odder Antenneforening, har Yousee kort og Yousee boks eller digitalt TV med kortlæser.

 

6. Hvordan finder og vælger jeg film med Cinema?
Har du en Yousee boks aktiveres Cinema ved at trykke på VOD knappen. På hver film finder du informationer om medvirkende, instruktør, resumé, pris osv. Du navigerer rundt i filmudbuddet ved hjælp af piltasterne på din fjernbetjening til din Yousee boks. 

 

7. Hvad gør jeg, hvis jeg har mistet/glemt min pinkode til Cinema?
Cinema anvender to forskellige koder:
• Den personlige pinkode - anvendes til at leje film. Pinkoden står i det brev, du fik tilsendt, da du købte eller lejede din digitale modtager

• Smartkort-pinkoden - anvendes som adgangskode til C EROTICS. Smartkort pinkoden skal du selv oprette i din digitale modtagers Menu-indstillinger

Tip: Ønsker du kun at skulle huske én kode, kan du sætte Smartkort-pinkoden til samme kode som den personlige pinkode.

Har du glemt eller mistet en af dine pinkoder,
kan du ringe til Yousee kundeservice 70 70 40 40 og få hjælp.

 

8. Hvad er HDTV?
HD står for High Definition, som på dansk betyder høj opløsning. HDTV er en ny, knivskarp billedkvalitet, som inden for få år vil blive hverdag på vores tv-skærme. Det tv-format, som vi anvender i dag, udnytter langt fra det potentiale, som de store nye fladskærme har. Tendensen er større skærme med bedre opløsning, og her kommer HDTV ind i billedet.

Med HDTV sender man billeder med en højere opløsning og flere detaljer. De to standarder 720p og 1080i kan vises på de fladskærme, der har betegnelsen 'HD Ready' og dermed opfylder de krav, der er til en HD-skærm.

Flere detaljer med HD
HD-signalet indeholder flere detaljer end et standardbillede. Derfor står billedet skarpere på skærmen og man kan, uden at gå på kompromis med kvaliteten, se billedet på meget store skærme som f.eks. 50'' og større.

PAL SD format (Standard Definition), som har opløsningen 720x576, er det format, der har været anvendt i mange år, og som også er det format, YouSee i dag sender tv-kanalerne i.

De to nye standarder adskiller sig ved en forskellig opbygning af billedet:
• 720p (p=progressive) har en opløsning på 1280x720 og sender ét helt billede ad gangen. Derfor er den velegnet til udsendelser, hvor der er meget bevægelse i billedet, som for eksempel fodboldkampe

• 1080i (i=interlaced) har derimod en højere opløsning på 1920x1080 og flere detaljer i billedet. Men her sender man et halvt billede ad gangen, som øjet opfatter som et helt billede. Det betyder, at når man sender meget bevægelige billeder, så vil billedet være ringere sammenlignet med 720p

Progressive betyder, at billedet vises på én gang. Interlaced betyder, at et billede genereres af to omgange - først linie 1, 3, ... og derefter linie 2, 4, ... Ved en opdateringshastighed på 25 Hz bliver et nyt billede således vist 25 gange i sekundet, når det er progressiv, og ved interlaced bliver billedet genereret af to halve billeder med den dobbelte hastighed, altså 50 gange i sekundet. En anden forskel mellem de to metoder er, at interlaced optager mindre båndbredde.

Forudsætninger for at se HDTV
For at kunne få Digitalt kabel-tv med HD digital boks, skal du modtage tv-signal fra YouSee.

Du kan kun se ægte HDTV, hvis:

• Du har en digital HD-modtager, f.eks. vores Samsung-boks

• Dit tv er HD Ready

• Du benytter de korrekte kabler til dit tv - eks. HDMI og/eller S/PDIF

• Signalet, fra den tv-station du ser, er i HD-kvalitet

 

9. Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb af fladskærm?
Det kan være svært at se forskel på en god og en dårlig fladskærm, hvis man ikke har mulighed for direkte sammenligning med samme billede. Her på siden kan du få nogle råd, som du kan bruge, hvis du skal ud at købe fladskærm. Denne tekst er ikke ment, som en anbefaling af bestemte typer eller mærker inden for fladskærme. Her bør du henvende dig til en radio/tv-forhandler.

Tre gode råd til køb af fladskærm
• Gør dig klart, hvad dit behov er. Skal du se fjernsyn, eller har du brug for at bruge skærmen til f.eks. computeren?

• Se skærmen i brug, før du køber. Bed altid om at se skærmen vise tv-signaler, da butikker ofte viser digitale tegnefilm, der altid står smukt på en fladskærm

• Tænk på skærmen som et møbel. Passer den til resten af stuen?

Tjek desuden om apparatet har de ønskede tilslutninger: SCART, S-VHS, HDMI, S/PDIF m.m.

Skærmstørrelse
Når man vurderer en tv-skærm, er det vigtigt at være i den rigtige betragtningsafstand, som afhænger af skærmens størrelse. En rettesnor er at holde en arm udstrakt frem for sig og dreje hånden, så de strakte fingre dækker skærmen. I den rigtige afstand vil de fire fingre (tommelfingeren tæller ikke med) lige nøjagtig dække skærmens højde.

Tjek selv. Se på et prøvebillede, er farvegengivelsen ok? Er der præcise farveovergange? Er overgangen mellem sort og hvid skarp? Kan du se hele prøvebilledet i både højden og bredden?Betragtningsvinkel

Betragtningsvinklen er vigtig
Det kendes fra LCD-skærmen på en bærbar PC, hvor man ofte må vippe skærmen lidt for at få et godt billede.

Tjek selv: Stå midt for og gå ud til siderne mens man ser på skærmen: Skarphed, farver, lys og kontrast skal bevares 

Responstid
Motiver i hurtig bevægelse eller billedpanorering er noget af det fladskærme har vanskeligst ved at gengive korrekt. Når en LCD-celle skal slukke, svarer det til, at et lille spejl skal dreje sig, mens en plasmacelle slukker som et lysstofrør. Den tid, det tager at slukke/dreje cellen, kaldes responstiden. Er responstiden for høj, vil billedet "hænge fast" i skærmen og derved give skyggevirkning på de motiver, der bevæger sig i billedet. En acceptabel responstid ligger på 12-16 millisekunder. Er tallet højere, er det et dårligt tegn.

Tjek selv: Motiver i bevægelse må ikke have en hale efter sig eller hænge sammen.
En bil, der drejer med tændte lygter, må ikke have lygterne "hængende", hvor den drejer. 

Opløsning og kontrast
Opløsningen er givet ved antallet af pixels i billedets højde og bredde f.eks. 768x1280 på en 30" LCD skærm eller 1024x1024 på en 42" plasma skærm. I PAL-systemet, som endnu er standarden for tv-udsendelse i Danmark, består billedet af 576 synlige linier. Ligger skærmens opløsning i billedets højde under 576 pixels fås et ringere billede, fordi tv-billedet populært sagt nedskaleres.

Opløsningen er givet af fabrikanten og bør som minimum være 576 pixels i billedets højde
Der skal være præcise farveovergange, og farvegengivelsen skal se naturlig ud (tjek ansigtsfarve)

Kontrasten afhænger af opløsningen. Stor opløsning betyder, at pixels ligger tættere. Dermed kan skærmen lukke mere lys ud og kontrasten øges. En kvalitetsskærm genererer lys i samtlige pixels hele tiden, hvilket ikke er tilfældet med de dårligste skærme, som derfor giver et grovkornet billede.

Tjek selv: Der skal være nok kontrast og lys til, at man kan se tv i dagtimerne.
Står bogstaverne skarpt på tekst-tv?

 

10. Skal jeg forbinde HD digital boksen med internettet?
Tjenesterne StartForfra og Cinema kræver, at HD-boksen er forbundet til internettet. Ønsker du ikke at benytte disse tjenester, behøver boksen ikke have forbindelse til nettet.

 

11. Hvordan tilslutter jeg HD digital boksen til internettet?

Har du bredbånd fra Yousee eller en anden udbyder, skal du:


• Tilslutte din digital boks i tv-stikdåsen 

• Tilslutte din digital boks via ethernet og en router. Du kan tilslutte Yousee boksen trådløst ved hjælp af en dongle fra Yousee. Når "link"-lampen foran på Yousee boksen lyser grønt, er boksen på internettet.

Hvis du ikke har bredbånd, skal du:

• Tilslutte din Yousee boks i den første tv-stikdåse. Når "link"-lampen foran på Yousee boksen lyser grønt, er boksen på internettet. Hvis "link"-lampen ikke lyser, skyldes det, at der ikke er adgang til returvejen i tv-stikket. Uden adgang til returvejen kan boksen ikke komme på internettet og installationen skal derfor ændres.


 

12. Hvordan ser jeg digitalt kabel-tv med DVB-C tuner?
Har du et tv med indbygget DVB-C tuner, kan du se Digitalt kabel-tv uden en digitalmodtager fra YouSee.

Tekniske oplysningerHer er en oversigt over de mest almindelige tekniske oplysninger, som tv-apparater med indbygget DVB-C tuner ofte skal bruge:
Netværks-ID: 00100 
Modulationsform: QAM-64
Symbolfrekvens: 6875 k
Sps Startfrekvens: 143 MHz
Krypteringsform: Viaccess
Kodningsformat: MPEG-2 (SD) - 576i
MPEG-4 (HD): 720p / 1080i

 

13. Min fjernbetjening virker ikke - Hvad gør jeg?
Hvis boksen ikke reagerer når du bruger fjernbetjeningen, er det muligt at låsen er blevet aktiveret.For at genaktivere den - trykkes der på STB knappen (Knap nr. 2 i den ØVERSTE række af knapper på fjernbetjeningen)

Hvis dette ikke hjælper, kontroller om batterierne vender rigtigt, og at de virker.
Du kan også forsøge, at slukke for boksen (På tænd/sluk knappen på boksens bagside)

Såfremt intet af ovenstående afhjælper problemet,
kontakt da YouSee Support på tlf. 70 70 40 50

 

14. Kan jeg have TV hos Odder Antenneforening og internet hos en anden udbyder?
Ja, du kan godt have TV-pakke hos Odder Antenneforening, og have internet/bredbånd hos en anden udbyder.
Du kan også have internet hos Odder Antenneforening uden og have en TV pakke.

Nyheder

Læs om de seneste nyheder  fra
Odder Antenneforening

Seneste Nyhedsmail

Tilmeld dig nyhedsmailen her

Se alle nyhedsmail her

 

Selvbetjening

Her kan du bestille internet, TV, ændre TV pakke, betalingsfrekvens, og tilmelde kortbetaling

Log på "Selvbetjening"

Nye medlemmer -
Bestil TV-pakke/Internet her